Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (2024)

Vår utveckling

På Early Bird har vi nästan femdubblat antalet paket vi hanterar sedan 2019. Samtidigt har utsläppen per paket minskat med hälften, tack vare ökad fyllnadsgrad, övergång till förnybar energi och en intensiv och ambitiös transformation av fordonsflottan.

Nyckeltal

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (1)

    5x

    Fler paket skickades med Early Bird 2023, jämfört med 2019.

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (2)

    -40%

    Lägre fossila utsläpp 2023, jämfört med 2019.

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (3)

    -50%

    Lägre utsläpp per paket 2023, jämfört med 2019

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (4)

    37%

    Av alla postnummer vi levererar till når vi helt fossilfritt, hela vägen.

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (5)

    52%

    Emissionsfria fordon i vår fordonsflotta.

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (6)

    58%

    Av alla hushåll når vi helt utan utsläpp, last-mile.

Volym paket

Utveckling av antal paket skickade med Early Bird.

Paket

Volymen paket som har skickats med Early Bird har nästan femdubblats på fyra år - vi har gått från 3,4 miljoner paket 2019 till 16 miljoner paket 2023. Detta skulle i en traditionell distributionsapparat ha inneburit ökade utsläpp och ökat antal fordon, men tack vare det sätt Early Bird är uppbyggt på, med ett befintligt distributionsnät, så har det istället inneburit en resurseffektivisering och ökad fyllnadsgrad.

Utsläpp

Utvecklingen av fossila utsläpp sedan vi började klimatberäkna 2019.

Fossila Utsläpp

Våra fossila utsläpp har minskat med 40% mellan 2019 och 2023. Detta ska ses i ljuset av att paketvolymen mer än fyrdubblats. Trots att volymen paket ökar minskar alltså de totala utsläppen, detta tack vare en kombination av åtgärder, som en övergång till förnybara drivmedel och en elektrifiering av fordonsflottan.

I fossila utsläpp ingår distributionsbolagens och våra åkeriers totala utsläpp, för att säkerställa att vi följer den totala utvecklingen inom distributionsnätverket och inte bara utsläppen från paketens del av transporterna.

Utsläpp per paket

Utsläpp per paket var 50% lägre 2023 jämfört med 2019. Detta beror på att vi i högre utsträckning använder förnybara drivmedel, i högre grad övergått till emissionsfria fordon och att volymen paket ökat avsevärt. Vi får därmed en högre energieffektivitet och fyllnadsgrad som delar på utsläppen.

Utsläpp per ton Paket

Utsläpp per ton paket var 53% lägre 2023 jämfört med 2019. Detta beror på att vi i högre utsträckning använder fossilfria drivmedel, har ökat andelen emissionsfria körsträckor samt att volymen paket har ökat avsevärt. Vi uppnår därmed en högre fyllnadsgrad som delar på det totala utsläppet.

Anledningen till att utsläpp per ton paket har minskat mer än utsläpp per paket är att snittvikten på paketen ökat från 480 g 2019 till 530 g 2023.

Postnummer

Utvecklingen av fossilfria postnummer, sedan lanseringen i början av 2022.

Fossilfria Postnummer

Vi har utvecklat ett API för e-handlare för att kunna få en uppdaterad lista över fossilfria postnummer, till vilka leveranser kan ske garanterat fossilfritt, hela vägen från e-handlare till slu*tkund.

Vi har även valt att publikt, på earlybird.se, visa till vilka postnummer vi kan garantera fossilfri leverans.

Sedan vi lanserade detta fossilfria postnummer-API i början på 2022 har vi gått från 2311 postnummer (till vilka leveranser kan ske garanterat fossilfritt) till 3869 st, vilket motsvarar 37% av de postnummer vi levererar till.

Hushåll

Utvecklingen av andelen hushåll vi når fossilfritt och emissionsfritt, last-mile.

Last Mile

Eftersom målet är att bli 100% emissionsfria i hela distributionsnätverket är det viktigt för oss att följa utvecklingen av andel hushåll till vilka vi levererar utan utsläpp.

I utgången av 2022 levererade vi till 48% av de svenska hushållen helt emissionsfritt last-mile, och nu når vi 58% av alla hushåll, helt utan utsläpp last-mile.

I oktober 2023 blev Stockholm 100% emissionsfritt, last-mile.

Körsträcka

Utvecklingen av andelen körsträcka som körs helt fossilfritt och emissionsfritt.

Fossilfri körsträcka

En viktig parameter för oss att följa är fossilfri körsträcka. Detta för att kunna se att transformationen av fordonsflottan och förflyttningen mot förnybara drivmedel också ger utslag i den körda sträckan, samt för att se om man kan uppnå en föflyttning mot fossilfrihet utan att behöva göra avkall på leveranser till den lands- och glesbygd som vi värnar om.

Sedan 2019 har andel fossilfri körsträcka ökat femfaldigt. 2019 var 8% av körsträckan helt fossilfri. Under 2022 var 30% av den totala körsträckan helt fossilfri och under 2023 var 41% av körsträckan helt fossilfri.

I fossilfri körsträcka ingår all transport som drivs med förnybara drivmedel, el, vätgas eller av muskelkraft.

Emissionsfri körsträcka

På samma sätt som vi noga följer den andel fossilfri körsträcka följer vi emissionsfri körsträcka av samma skäl, att säkerställa att transformationen av fordonsflottan ger utslag även i körsträcka.

Andel emissionsfri körsträcka har ökat med 2,6x. Under 2019 var 7% av den totala körsträckan emissionsfri. 2022 var 22% emissionsfri och under 2023 var 17% av den totala körsträckan helt emissionsfri - inklusive all line-haul och regionala transporter.

Att andelen emissionsfri körsträcka är väsentligt lägre än andel emissionsfria fordon och andel emissionsfria hushåll beror på att majoriteten av de emissionsfria fordon i vår fordonsflotta; cyklar, el-mopeder & Paxsters når många många hushåll på korta sträckor.

I lands- och glesbygden används det i högre grad fordon med förbränningsmotor av flera skäl. Dels är infrastrukturen för en emissionsfri distribution inte på plats och dels är många av de befintliga distrikten längre än räckvidden på de elfordon som finns tillgängliga på marknaden idag.

I emissionsfri körsträcka ingår all transport som framdrivs med el, vätgas eller muskelkraft.

Fordonsflotta

Utvecklingen av omställningen av vår fordonsflotta, mot emissionsfritt.

Emissionsfria fordon

Early Bird investerar i nya fordon för att nå målet om en 100% emissionsfri distribution. Vi investerar i hela distributionskedjan, från line-haul till last-mile.

Fordonsflottan består idag till 52% av emissionsfria fordon. Under 2021 och 2022 investerades det i över 1 200 nya emissionsfria fordon, inklusive en tung lastbil med elektrisk drivlina. I utgången av 2022 var andelen av emissionsfria fordon 41% av fordonsflottan.

Under 2023 beställdes ytterligare 640 emissionsfria fordon som beräknas ersätta 466 fossildrivna fordon.

Metod & datakvalitet

Metod & datakvalitet

All data rapporteras enligt GLEC Framework - den enda globalt erkända standard för beräkning av transport- och logistiksektorn genom hela värdekedjans klimatpåverkan.

Fossila utsläpp

Fossila utsläpp rapporteras WTW i koldioxidekvivalenter (CO₂e). Fossila utsläpp bygger på data rapporterat från Early Bird AB + samtliga distributionsbolag som ingår i nätverket.

Utsläpp / (ton) paket

Utsläpp / (ton) paket bygger på utsläppsdata från paketvikter rapporterade av Early Bird AB och total vikt från samtliga distributionsbolag som ingår i nätverket.

Körsträcka

Fossilfri körsträcka och emissionsfri körsträcka är ett snitt av total körsträcka och bygger på data från Early Bird AB + samtliga distributionsbolag.

Fordonsflotta

Andel emissionsfria fordon bygger på data från samtliga distributionsbolag.

Vikter

Vikter bygger på rapporterad data från Early Bird AB samt + samtliga distributionsbolag.

Scope

Fossila utsläpp beräknas utifrån andel Early Birds del av utbärningsbolagens totala utsläpp, baserat på vikt. Utsläpp från alla växthusgaser under Kyotoprotokollet ingår i beräkningarna och benämns med CO₂e.

Mer om hållbar distribution

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (7)

    Klimatförändringar

    Att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna är den viktigaste uppgift mänskligheten har, både för vår och för framtida generationers skull.

    Läs mer

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (8)

    Transportsektorns roll

    Transportsektorn står för ungefär 16% av de globala växthusgasutsläppen. I Sverige står utsläppen från inrikes transporter för ca 31% av de totala utsläppen.

    Läs mer

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (9)

    Vårt ansvar och åtagande

    Early Bird har åtagit sig att sätta forskningsbaserade klimatmål i linje med vad som krävs för att hålla den globala uppvärmningen till 1,5°C jämfört med förindustriell nivå.

    Läs mer

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (10)

    Hur vi arbetar

    Vi på Early Bird vill vara säkra på att de mål vi sätter för att reducera vår klimatpåverkan är i linje med Parisavtalet. Därför arbetar vi med välkända ramverk.

    Läs mer

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (11)

    Våra mål

    Vårt övergripande mål är att bli helt emissionsfria – att ha en distributionskedja och erbjuda tjänster som inte påverkar miljön eller klimatet negativt.

    Läs mer

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (12)

    Vår utveckling

    Vi har minskat utsläpp per paket med 50% sedan 2019 tack vare att vi b.la. använder fossilfria drivmedel i högre grad och har ökat andelen emissionsfria körsträckor.

    Läs mer

  • Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (13)

    Våra leveranssätt

    Fordonsflottan består idag till 52% av emissionsfria fordon och vi ha adderat över 1 860 nya emissionsfria fordon de senaste tre åren.

    Läs mer

Vår utveckling — Ett Hållbart Early Bird (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5980

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.