A K-vitamin pótlás fontosabb, mint hinné (2024)

Miért fontosak a vitaminok az emberi szervezet számára?

A vitaminok nélkülözhetetlenek egészségünk szempontjából, és hiányuk akár komoly betegségekhez is vezethet. Testünk számos folyamatánál töltenek be létfontosságú feladatot – ezek között is az egyik leglényegesebb az anyagcsere, melynek zavartalan működéséhez szükségünk van vitaminokra. A D-vitaminon kívül egyik fajtát sem képes az emberi szervezet maga előállítani, így ezeket élelmiszerek és táplálékkiegészítők formájában kell bevinnünk. A D-vitamint is csak abban az esetben képes a szervezet szintetizálni, ha a testfelszínt elegendő napfény éri.A vitaminokat két csoportra bontjuk: vannak a vízben és a zsírban oldódók. Utóbbiak közé tartozik az A-, D-, E- és K-vitamin is, míg a C- és a B-vitaminok mindegyike vízben oldódik. A zsírban oldódó vitaminokat jobban fel tudja használni a szervezetünk, ha valamilyen zsíros élelmiszert is fogyasztunk melléjük, ezért erre érdemes külön is figyelnünk.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A zsírban oldódó vitaminok a bélben szívódnak fel, a zsírokkal együtt. A vízben oldódó vitaminokkal ellentétben képes elraktározni őket a szervezetünk, így nem szükséges azokat folyamatosan pótolnunk. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, nem megfelelő táplálkozással vagy a táplálékkiegészítők nem kontrollált szedésével túl is adagolhatjuk ezeket. Ezt nevezzük hipervitaminózisnak, amit leggyakrabban émelygés, fejfájás, hajhullás és látászavar jelez.A zsírban oldódó vitaminoknak szervezetünk számos folyamatánál van kiemelt szerepük. Ezek közül is az alábbiak a legfontosabbak:

  • Az A-vitamin segíti a színes látást, de bőrünk és nyálkahártyáink egészségének megőrzésében is komolya szerepe van.
  • A D-vitamin a csontjaink és fogaink egészsége miatt lényeges, ugyanis ez felel a kalcium élelmiszerekből történő felvételéért, továbbá képes csökkenteni a csonttörések esélyét.
  • Az E-vitaminra az immunrendszer erősítése miatt van szükségünk. Ezen kívül megvédi a sejtjeinket a szabad gyökökkel szemben, ennek köszönhetően pedig megelőzheti a rák és az arterioszklerózis kialakulását.
  • A K-vitamin részt vesz a csontanyagcserében és a véralvadásban, mivel hatással van a véralvadási faktorokra. Ha a szervezetünk nem rendelkezik megfelelő mennyiséggel belőle, akkor elhúzódhat a véralvadás egy sérülés következtében, és jelentős vérzés alakulhat ki.

A K-vitamin fontossága a szervezetünkben

Ez a nélkülözhetetlen vitamin számos élelmiszerben megtalálható, de akár étrendkiegészítőkkel is bevihetjük a szervezetünkbe. Egyik legfontosabb feladata, hogy képes elősegíteni a vérlemezkék tapadását.K-vitamin hiány ritkán lép fel, ugyanis sok élelmiszer tartalmazza ezt a nélkülözhetetlen vitamint. Így a leveles zöldségek, a spenót, a savanyú káposzta, a snidling, a karfiol, a kelbimbó, a vörös káposzta, a kelkáposzta, különféle húsok és a gabonakészítmények is kiváló természetes forrásai.Krónikus máj- vagy gyomor- és bélbetegség esetén léphetnek fel nagyobb eséllyel K-vitamin hiányát jelző tünetek. Ezen felül újszülöttek esetén kell kiemelt figyelmet szentelni a pótlására, hiszen az ők még nem tudják élelmiszerekkel bevinni a szervezetükbe. Véralvadásgátló gyógyszerrel együtt nem javasolt a K-vitamin tartós szedése.

A legfontosabb tudnivalók a K-vitamin két fajtájáról

A K-vitamin alábbi két fajtája ismert:

  • A K1-vitamint – fillokinont – zöld növények tartalmazzák – például a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli, de a spirulina algában és az árpafű porban is megtalálható. Ritkán lép fel K1-vitamin hiány, csak az újszülöttek esetén kell pótolni.
  • A K2-vitamin – menaquinont – kisebb mennyiségben található meg az élelmiszerekben. Pozitív kivétel ez alól a savanyúkáposzta, a sajt és a tojás. Ezen kívül pedig a vastagbelünkben található baktériumok is képesek előállítani, de ezek nagy részét nem tudja szervezetünk hasznosítani.

A két fajta nagyon hasonló szerepet tölt be az emberi szervezetben. Fontos feladatuk van abban, hogy ne alakuljon ki életveszélyes vérzés. Ezen kívül csökkentik a csontritkulással járó kellemetlen panaszokat és a véraláfutások megjelenését is. A kettő közti különbség leginkább abban mutatkozik meg, hogy míg a K1-vitamin gyorsan felszívódik, addig a K2-vitamin felszívódása elhúzódóbb.

A K-vitamin jótékony hatása a szervezetre

A K-vitaminnak – ezen belül is inkább a K2-vitaminnak – komoly feladata van a csontanyagcsere során. Emellett a K-vitamin számos, az öregedéssel együtt járó betegség megelőzésére van pozitív hatással – így csökkenti az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezen kívül a rákos megbetegedések kezelésénél is fontos szerepe van. A K2-vitamin a leukémiás sejtekben képes sejtelhalást előidézni, továbbá serkenti ezen sejtek önpusztítását.

K-vitamin hiányának tünetei

Mivel a K-vitamin segíti a kalcium és a kálium felszívódását, hiánya esetén akár csontképzési zavarok is felléphetnek. A K-vitamin tökéletes felszívódásához epére van szükség, ha azonban valamilyen oknál fogva nem működik rendesen a máj, akkor vitaminhiány léphet fel, ami súlyos esetben akár vastagbélgyulladáshoz vagy egyéb bélpanaszokhoz vezethet. K-vitamin hiányra utalhatnak még hosszan tartó vérzések, nehezen gyógyuló sebek, gyakori orrvérzés és fáradékonyság.

K-vitamin pótlása

A K-vitamin egy részét a szervezet maga is elő tudja állítani, azonban szükségünk van célzott pótlásra. Ezt egyrészt természetes úton, K-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztásával tudjuk megoldani – ilyen a brokkoli, az uborka, a fejes saláta, a karfiol, a kelbimbó, a kelkáposzta, a spenót, a paradicsom és a cukkini. Emellett ha mindennap eszünk kefirt vagy joghurtot, azzal is elő tudjuk segíteni a K-vitamin termelődését. Ha szervezetünk még mindig nem jutott elegendő K-vitaminhoz, orvosi konzultációt követően táplálékkiegészítők formájában is bevihetjük azt.

Mennyi K-vitaminra van szükségünk?

A K-vitamin igény teljesen egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy 15 év felett naponta 60-80 mikrogrammra van szüksége egy átlagos felnőtt szervezetnek. Az 1 év alatti kisbabáknak naponta 4-10 mikrogramm, ennél idősebb gyereknek pedig 15-50 mikrogramm az ajánlott mennyiség.

Túladagolható a K-vitamin?

A K-vitamin – sok más vitaminhoz hasonlóan – túladagolható, és ez különböző mellékhatásokhoz vezethet. A K2-vitamin túlzott mennyisége allergiás reakciót is kiválthat, ami csalánkiütéssel, viszketéssel, légzési nehézségekkel és szabálytalan szívveréssel járhat, de akár anafilaxiás sokk is felléphet. A túladagolás komoly problémákat okozhat azoknál, akiknek magas a vérnyomása, vagy alvadásgátlót szed. Ezeken kívül vezethet gyomorgörcsökhöz, hányingerhez, hasmenéshez, hányáshoz. Mivel egyes gyógyszerek hatását is befolyásolhatja, ha táplálékkiegészítő formájában vinnénk be a szervezetünkbe, előtte mindenféleképpen konzultáljunk orvosunkkal.

K-vitamin szint ellenőrzése

A K-vitamin szintjét vérvétellel lehet a legegyszerűbben megállapítani. Ezt a vizsgálatot abban az esetben ajánlott elvégeztetni, ha lassan alvad a vérünk, egy kisebb ütés hatására is nagy véraláfutás alakul ki a bőrünkön, gyakran vérzik az orrunk, vér van a vizeletünkben, vagy csontritkulásban szenvedünk.

2020. július 16.

A K-vitamin pótlás fontosabb, mint hinné (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6006

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.